Què passaria si un dofí no tingués aletes per nedar? I si un ocell no tingués ales per volar? I… què passaria si un infant no tingués infància?
Segons l’ONU, al món hi ha més de 150 milions d’infants que veuen la seva vida trencada a causa del treball, un treball que els posa en perill, els explota i els fa renunciar a ser nins i nines lliures de poder viure el que mereixen, de poder experimentar i aprendre de tot allò que els entusiasma i els il·lusiona, en definitiva, un treball que els fa perdre el dret de dirigir la seva pròpia vida.
Aquests nins i nines es troben a tot arreu, però són gairebé invisibles: Són agricultors, miners, constructors, criats, treballadors d’indústries tèxtils…, però ho fan amagats entre quatre parets, fora de la vista del públic, passant les hores en un ambient hostil i violent, lluny de la protecció i l’amor de la seva família.
El treball infantil té greus conseqüències que repercuteixen en el desenvolupament físic i emocional dels infants. A causa d’aquest, els nins i nines perden qualitat de vida i salut mental, això sense parlar del risc dels accidents laborals als que estan sotmesos sense cap tipus de seguretat, que els porta a contraure enfermetats, dolències cròniques i desnutrició.
Cap infant del món hauria d’abandonar la seva infància pel treball, però la realitat és que molts menors es veuen obligats a fer-ho, ja sigui a causa de la pobresa (havent de contribuir en l’economia familiar), orfandat (resultant dels conflictes i les fugides en la recerca d’una vida millor), o la falta d’accés a l’educació, perdent així la possibilitat de formar-se i créixer en un ambient adequat per a ells. Han de renunciar a poder viure i compartir les seves experiències d’un dia a dia ple de jocs, aprenentatges i nous descobriments.
Per tot això, des dels CSFA, ens afegim a la lluita contra el treball infantil, desitjant que arribi el dia en què l’únic que treballa sigui la seva imaginació.