Cada 30 de gener, coincidint amb l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, es commemora el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, una jornada dedicada a recordar la importància d’un valor fonamental que, tot i ser essencial per a la convivència, sovint es veu amenaçat: la pau. Aquest dia ens inspira a treballar no només per l’absència de conflictes, sinó per construir un món més just, comprensiu i harmònic.
Grans figures com Mahatma Gandhi, Nelson Mandela o Sant Francesc d’Assís han dedicat les seves vides a promoure la pau a través del diàleg, la reconciliació i l’amor incondicional. Gandhi ens va ensenyar la força de la no-violència, demostrant que el canvi social és possible sense recórrer a l’odi ni a la destrucció. Nelson Mandela, després de dècades de presó, va defensar la reconciliació i el perdó en comptes de la venjança, liderant una Sud-àfrica cap a la fi de l’apartheid. Sant Francesc d’Assís, amb el seu missatge d’humilitat i fraternitat universal, ens recorda que la pau comença amb el respecte per la natura i pels altres, sense importar diferències.
Però la pau no és només un assumpte dels grans líders o moments històrics. És una tasca diària que comença amb cadascú de nosaltres. Ser pacífics implica evitar la violència no només física, sinó també verbal i emocional. Es tracta de cuidar les nostres paraules, ser empàtics amb els sentiments dels altres i resoldre els desacords des del respecte.
Construir la pau significa aprendre a gestionar els conflictes de manera positiva, reconeixent les emocions pròpies i alienes, i cercant solucions que beneficiïn tothom. A les nostres escoles, cases i comunitats, petits gestos com escoltar, comprendre i cooperar són els pilars d’una convivència pacífica.
Avui volem recordar que aquesta data no és només una data al calendari, sinó una crida a l’acció constant. Com a ciutadans del món, tenim la responsabilitat d’esdevenir sembradors de pau, inspirant-nos en aquells que van demostrar que, fins i tot davant les adversitats més grans, és possible construir ponts en lloc de murs. Perquè la pau comença en els nostres cors i s’expandeix al món que ens envolta.