El Ministeri d’Educació i FP i RTVE llancen ‘Aprenem a casa’

CSFADestacats, MANACOR, MURO, Noticias home, PALMA, SA POBLA, SON SERVERA

Amb cinc hores diàries de programació educativa, està dirigit a estudiants d’entre 6 i 16 anys i s’emetrà en obert a partir d’aquest dilluns a la franja matinal de Clan TV i La 2 de TVE.

El Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP) posa en marxa a partir de dilluns 23 de març, en col·laboració amb Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), ‘Aprenem a casa’, una iniciativa adreçada a alumnes i alumnes de 6 a 16 anys que pretén facilitar l’aprenentatge durant la suspensió d’activitat lectiva presencial motivada per l’estat d’alarma decretat pel Govern per contenir la propagació de l’coronavirus.

Es tracta d’una programació especial de cinc hores diàries de continguts educatius que s’emetrà en obert durant els matins, de dilluns a divendres, a Clan TV i a La 2 de TVE.

Aquesta iniciativa està adreçada especialment als estudiants de famílies socialment més vulnerables i que per tant no tenen recursos per seguir les activitats on-line que proporciona la majoria dels centres educatius i els seus docents. També als que viuen en territoris amb més dificultats de connexió a la xarxa i al l’alumnat que per les condicions de confinament té problemes per compartir l’ample de banda.

“El Ministeri d’Educació i Formació Professional està treballant per no deixar ningú enrere, perquè cap alumne o alumna perdi el curs per aquesta situació excepcional que estem vivint”, ha assegurat la ministra Isabel Celaá.

Per això, aquesta nova programació tracta de ser una ajuda anímica per als menors i les seves famílies per tal que tots aprenguin d’aquesta situació. Així, a més d’incloure continguts relacionats amb les àrees de coneixement, treballarà competències emocionals per millorar la convivència familiar i fer més eficaç i amè el procés educatiu. Cada bloc temàtic inclourà continguts que reforcin l’activitat física, la lectura, els valors solidaris, l’educació emocional o que estimulin la curiositat, entre d’altres objectius.

Graella de Programació de Clan TV i La 2 de TVE
El canal Clan TV de RTVE emetrà els dilluns espais amb continguts de Matemàtiques, els dimarts de Ciències Socials, els dimecres d’Educació Artística i/o Educació Física, els dijous de Llengua i idiomes i els divendres de Ciències Naturals. Aquests programes estaran dirigits a nens i nenes d’entre 6 i 8 anys a la franja horària de 9:00 a 10:00 hores; a alumnat de 8 a 10 anys entre les 10:00 i les 11:00 hores i a estudiants de 10 a 12 anys en la següent hora.

Així mateix, a La 2 de TVE, els estudiants de 12 a 14 anys podran gaudir d’aquests continguts, adaptats a la seva edat, i en el mateix ordre de matèries per dia de la setmana que en els casos anteriors, entre les 12:00 i les 13:00 hores; i els de 14 a 16 anys, en la següent franja horària.

Editorials i portals educatius ofereixen gratuïtament els seus continguts
El Ministeri d’Educació i Formació Professional, els tècnics del qual han treballat intensament durant els últims dies, ha comptat amb la col·laboració de 14 editorials i nou portals educatius que han ofert els seus continguts de manera desinteressada. Aquestes empreses són EDEBÉ, EDELVIVES, McGraw-Hill, Planeta, Santillana, MacMillan, SM, ANAYA, BROMERA, BRUÑO, Algaida, Oxford University Press, British Council, Editorial Casals, Pearson, LingoKids, Smile & Learn, Unicoos, Unprofesor.com, Happy Learning, Quantum, Derivant i El bressol d’Halicarnaso.

Per a l’elaboració d’aquests programes, el MEFP ha format diversos equips de treball que revisen i filtren els materials audiovisuals per assegurar la seva qualitat pedagògica. Per la seva banda, RTVE ha creat un altre grup de treball que manté una estreta col·laboració amb el Ministeri.

Altres iniciatives educatives per aprendre des de casa
A més d’aquest contingut en obert per televisió, el Ministeri d’Educació i FP posarà a disposició de la comunitat educativa a partir de dilluns 23 un web per accedir a diversos recursos i eines per facilitar l’aprenentatge en un entorn virtual.